Stypendyści Fundacji – Cyprian Sekrecki

Cyprian-Sekrecki_a

Cyprian Sekrecki

Cyprian Sekrecki urodził się 4.01.1994 roku w Miastku. Od roku akademickiego 2013/14 jest studentem w Akademii Muzycznej w Poznaniu w klasie prof. Alicji Kledzik i dr Piotra Żukowskiego. Przedtem pianista kształcił się w Państwowej Szkole Muzycznej I st. im. Fryderyka Chopina w Miastku w klasie p.Wiktora Murawskiego oraz Państwowej Szkole Muzycznej II st. im. Jadwigi Kaliszewskiej w Zespole Szkół Muzycznych w Poznaniu w klasie p. prof. Alicji Kledzik.

Zdobywał liczne nagrody i wyróżnienia: m. in. I pierwsze miejsce i nagroda specjalna w I Ogólnopolskim Festiwalu Pianistycznym Polskiej Muzyki Współczesnej im. Tadeusza Szeligowskiego w Szczecinie; I miejsce w II Polsko-Niemieckim Turnieju Pianistycznym im. Haliny Czerny-Stefańskiej w Żaganiu; Nagroda Rektora, Wyróżnienie Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Wyróżnienie Prezydenta miasta Jeleniej Góry.

Jako członek kwintetu zdobył I miejsce w VIII Gdańskim Konkursie Dziecięcej Kameralistyki Smyczkowej; Grand Prix w XX Starogardzkich Spotkaniach Kameralnych oraz w tym samym Spotkaniu I nagrodę dla orkiestry w której gra; na Międzynarodowym Konkursie w Chojnicach zdobył I miejsce dla trio, I miejsce dla kwintetu i I miejsce dla orkiestry, których jest członkiem. Pianista koncertował w ramach polsko-rosyjskich projektów muzycznych („Młodzież Gra Chopina” w Chojnicach, Tczewie, Poznaniu i Moskwie) oraz festiwali (VII polsko-rosyjski festiwal poświęcony 200-leciu urodzin Fryderyka Chopina; inauguracja koncertu polskich i rosyjskich muzyków w Państwowym Muzeum Historycznym).

Cyprian Sekrecki doskonalił swą technikę i wrażliwość muzyczną pod opieką kilku pedagogów. Uczestniczył w kursach pianistycznych w Polsce i za granicą (lekcje otwarte na Warsztatach Pianistycznych w Moskwie u Rema Uranina, Warsztaty Pianistyczne w Wiedniu oraz mistrzowskie kursy pianistyczne u prof. Luca De Gregorio). Koncertował w Muzeum Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli, w Narodowej Akademii Muzycznej Ukrainy im. P. Czajkowskiego w Kijowie. Po poznańskim recitalu zorganizowanym przez Towarzystwo im. Tadeusza Szeligowskiego jeden z krytyków muzycznych okrzyknął go nowym wcieleniem Van Cliburna (zwycięzcy Międzynarodowego Konkursu Muzycznego im. Piotra Czajkowskiego w Moskwie). Koncertuje m.in. na Ukrainie, w Niemczech, Rosji, Austrii.

Sam pianista przyznaje, że dla jego rozwoju muzycznego najcenniejszą jest współpraca z prof. Kledzik i dr Żukowskim.

W roku 2013, w uznaniu dotychczasowej działalności artystycznej, młody pianista został w rodzinnym Miastku wybrany Człowiekiem Roku.