Stypendyści Fundacji – Łukasz Byrdy

Lukasz-Byrdy_a

Łukasz Byrdy

Łukasz Byrdy urodził się 29.06.1994 r. w Katowicach. Obecnie jest studentem drugiego roku w klasie fortepianu prof. Waldemara Andrzejewskiego i dr hab. Joanny Marcinkowskiej. Łukasz jest laureatem wielu ogólnopolskich i międzynarodowych konkursów w tym m.in. wyróżnienia i nagrody specjalnej na III Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym „Halina Czerny-Stefańska in memoriam” w Poznaniu (2014 r.), nagrody specjalnej i szeregu nagród pozaregulaminowych na X Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym „Arthur Rubinstein in memoriam” w Bydgoszczy (2014 r.), Grand Prix i I nagrody w XI Konkursie Pianistycznym im. Haliny Czerny-Stefańskiej i Ludwika Stefańskiego w Płocku (2010 r.), I nagrody w Ogólnopolskich Przesłuchaniach CEA (2012 r.), I nagrody w X Śląskim Konkursie Pianistycznym w Zabrzu (2011 r.), I nagrody na Ogólnopolskim Festiwalu Pianistycznym „Chopinowskie Interpretacje Młodych” w Koninie (2010 r.), I nagrody w XVI Ogólnopolskim Konkursie Pianistycznym w Koninie (2010 r.), II nagrody w Międzynarodowym Konkursie Chopinowskim w Antoninie (2008 r.) oraz II nagrody na Międzynarodowym Konkursie im. F. Chopina w Szafarni (2007 r.), III nagrody na Międzynarodowym Konkursie Chopinowskim dla Dzieci i Młodzieży w Jeleniej Górze (2008 r.) oraz III nagrody na Ogólnopolskim Konkursie Pianistycznym „Szymanowski in memoriam” w Warszawie ( 2009 r.).

W 2010 i 2011 r. w wyniku konkursowych przesłuchań otrzymał stypendium na udział w międzynarodowych kursach muzycznych “Morningside Music Bridge”, które odbyły się w Calgary (Kanada). W 2012 r. otrzymał pełne stypendium na udział w kursie i festiwalu muzycznym Aspen Music Festiwal and School (USA).

W 2013 roku wystąpił w polsko-rosyjskim festiwalu muzycznym w Moskwie oraz organizowanym przez Narodowy Instytut Fryderyka Chopina cyklu koncertów „Młode Talenty”. W 2014 roku otrzymał tytuł laureata „Estrady Młodych” Festiwalu Pianistyki Polskiej w Słupsku oraz wystąpił z recitalem w ramach 69 Festiwalu Chopinowskiego w Dusznikach Zdroju. Koncertował w wielu ważnych ośrodkach kulturalnych kraju w tym m.in.: w Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie, Dusznikach Zdroju, Żelazowej Woli, Filharmonii Śląskiej, Filharmonii Dolnośląskiej.

Otrzymywał stypendia: Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Urzędu Miasta Poznania, Dyrektora Centrum Edukacji Artystycznej. Uczestniczył w kursach prowadzonych przez tak znakomitych pedagogów jak: Tatiana Shebanova, John Perry, Lee Kum-Sing, Andrzej Jasiński, Krzysztof Jabłoński, Yoheved Kaplinsky, Choong Mo Kang, Katarzyna Popowa-Zydroń, Andre Laplante, Janusz Olejniczak, Dmitri Alexeev. Koncertuje w kraju i za granicą (USA, Kanada, Rosja, Austria, Niemcy).